Julkinen liikenne on ollut Vihdin ja vihtiläisten puheissa ainakin niin pitkään kuin minä muistan. Asiasta on tehty selvityksiä, aloitteita ja vaalilupauksia. Tosi asia kuitenkin on että tilannetta ei ole saatu paranemaan tai kehitystä edes käännettyä parempaan suuntaan.

Mikäli halutaan että julkinen liikenne on käyttäjän näkökulmasta toimivaa, tulee täyttyä kolme edellytystä.

Vihdin sisällä pitää olla mahdollisuus kulkea jollain joukkoliikennevälineellä ilman kohtuuttomia odotusaikoja.

Vihdistä pitää päästä pois ja taas takaisin Vihtiin niin että joukkoliikenneväline on apuna päivän ohjelmassa, ei mitoittava tekijä päivän kulkuun.

Vihtiläisillä tulee olla yhtäläiset edellytykset kulkea valitsemallaan joukkoliikennevälineellä myös muualla pääkaupunkiseudulla yhtä lailla kuin omassa asuinkunnassaan. Ja vieläpä niin että koko alueella on käytössä sama lippujärjestelmä.

Toimivaa julkista liikennettä ei ole saatu näillä kriteereillä Vihtiin järjestettyä. Järkevä ratkaisu on jo olemassa – Helsingin Seudun Liikenne kuntayhtymä josta useimmiten puhutaan kaverillisesti lyhenteellä HSL.

HSL on kuntayhtymä jonka tehtävänä ovat perustamissopimuksensa mukaisesti tuottaa kattava joukkoliikenne jäsenkuntiinsa. Tähän kuuluu selvitykset joukko liikenteen tarpeesta, reittien ja aikataulujen suunnittelu sekä huolehtiminen palveluntuottamisesta reiteillä.

Toimivan julkisen liikenteen lisäksi HSL pystyy tarjoamaan lippujärjestelmän, jossa yhdellä lipulla pääsee matkustamaan kaikissa HSL – alueen julkisenliikenteen kulkuneuvoissa. Tämä on edellytys sille, että julkisen liikenteen hinnat pysyvät kuluttajan kannalta riittävän alhaisella tasolla.

Vihdin tulee siis liittyä HSL:ään koska meillä ei ole tällä hetkellä toimivaa julkista liikennettä ja se on mahdollista saavuttaa kuulumalla tähän joukkoliikenteen kehittämistä ja ylläpitämistä varten perustettuun Helsingin Seudun Liikenne kuntayhtymään.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *