Oppisopimuskoulutus on hieno juttu! Tarvitsemme koulutusmuotoja, jotka motivoivat opiskelijoita opiskelemaan ja antavat heille avaimet työelämään. Voisimme aivan hyvin kehittää koko nykyistä ammatillista opetustamme paljon enemmän kohti työssäoppimista.

Tänään pöyristyin, kun luin keskuskauppakamarin teettämää tutkimusta oppisopimuskoulutuksessa olevien opiskelijoiden palkkauksesta. Esitettiin väittämä, ettei oppisopimuksella opiskelevalle pystytä maksamaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Olen tästä väittämästä täysin eri mieltä ja tässä muutamia perusteluita ajatuksilleni.

Rakennusala on minulle tutuin ja niin ikään raksan tes. Tuossa työehtosopimuksessa määritellään työntekijän palkka palkkaryhmien I – VI kautta niin, että kaikki ammattitutkinnon suorittaneet sijoitetaan vähintään palkkaryhmään III. Näin ollen alempiin palkkaryhmiin sopii hyvin opiskelun kautta työtä tekevät ja hyvin alaan motivoituneet oppisopimusopiskelijat.

Yleisenä väittämänä useimmilta aloilta on minusta selvää että alaan motivoituneen henkilön panos ei ole mitenkään vajaa tai alhainen. Päin vastoin oikealla työnohjauksella innokas aloittelija ja kokenut ammattilainen saavat varmasti aikaan saman tuloksen kuin pitkään alaa tahkonnut aputyöntekijä ja ammattilainen. Ei siis ole perusteltua maksaa aputyöntekijälle noita työehtosopimuksen alempia palkkaryhmiä ja samaan aikaan mennä oppisopimusopiskelijan osalta vielä niidenkin alle.

Kaksi edellistä perustelua ovat kiteyttäneet sen, että oppisopimusopiskelijan työpanos vastaa työehtosopimusten alimpia palkkaryhmiä. Alle alempien palkkaryhmien käytön sallimisesta voisi seurata omat työmarkkinat, joissa opiskelijat tekevät työtä yrityksille niin halvalla, ettei saadulla palkalla elä. Tätä tuskin kukaan meistä haluaa.

Toivoisinkin kaikkien meidän käyttävän ruutimme sellaisiin ajatuksiin, jotka kehittävät oppisopimuskoulutuksen sisältöä. Yhtenä osana on opettaa, että työstä saadulla palkalla on tultava toimeen!

Categories: Uncategorized

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *